Het syndroom van droge ogen herkennen en behandelen

Als u ooit brandende, jeukende, rode ogen heeft gehad, bent u waarschijnlijk een van de vele mensen die regelmatig last heeft van droge ogen, of "droge ogen". Deze toestand wordt door meer dan 26 miljoen mensen in Amerika ervaren. Bijna de helft van alle volwassenen heeft last van droge ogen, en meer acute gevallen komen vaker voor na de leeftijd van 50 jaar.

Het droge-ogensyndroom treft mannen en vrouwen in verschillende snelheden. Vrouwen hebben bijna twee keer zoveel kans op droge ogen als mannen van dezelfde leeftijd vanwege de hormonale veranderingen die worden veroorzaakt door de menopauze en zwangerschap.

Maar zelfs als u een van de velen bent die worstelt met het syndroom van droge ogen, hoeft u niet te lijden. Als u de oorzaken en symptomen van de aandoening kent, kunt u effectieve behandelingen ontdekken, waarvan er voor veel geen medische professional nodig is.

Enkele veel voorkomende symptomen van het droge-ogensyndroom

Hoewel de symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen, is het droge-ogensyndroom een waarschijnlijke diagnose als u de volgende symptomen ernstig ervaart.[1]

• Rode of bloeddoorlopen ogen

• Licht gevoeligheid

• Jeukende ogen

• Een droog gevoel in de ogen

• Pijnlijke of brandende ogen

• Wazig zien

Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt, is een van de meest voorkomende symptomen van droge ogen eigenlijk tranende ogen of overmatige traanproductie. Dit komt doordat de droogte op het oppervlak van uw ogen tranen veroorzaakt als beschermend mechanisme.[2] Helaas doen deze overtollige tranen weinig om droge ogen te verlichten, omdat ze niet lang genoeg aanwezig blijven om de aandoening tegen te gaan.[3]

Redenen voor het droge-ogen-syndroom

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan droge ogen, en leeftijd is een gemakkelijk herkenbare en veel voorkomende oorzaak. Volgens de American Optometric Association (AOA) ervaren veel mensen ouder dan 65 de oorzaken van het droge-ogen-syndroom.

De omgeving van een persoon is ook een andere veel voorkomende reden voor droge ogen. Als je veel tijd doorbrengt in winderige weersomstandigheden of buiten in een droog klimaat, heb je meer kans op droge ogen. De kwaliteit van de binnenlucht kan ook een factor zijn. Plafondventilatoren en airconditioners verplaatsen lucht door een huis, verwijderen vocht uit de lucht en roeren stof en andere allergenen op die tot droge ogen kunnen leiden. Als u vaak vliegt, merkt u misschien op dezelfde manier dat de uitgedroogde lucht in vliegtuigen oogirritatie kan veroorzaken.

Een moderne boosdoener voor symptomen van droge ogen zijn vaak smartphones, televisie, tablets en computers.[4] De gemiddelde volwassene besteedt meer dan 10 uur per dag aan interactie met verschillende schermen. Mensen hebben de neiging niet zo vaak te knipperen als ze naar een scherm staren, wat de verdamping van de traan bevordert en symptomen van droge ogen kan veroorzaken.

Ten slotte kunnen verschillende medicijnen en gezondheidsproblemen bijdragen aan droge ogen. Enkele veel voorkomende ziekten zoals diabetes, lupus en reumatoïde artritis zijn graag gezien als het droge-ogen-syndroom. Medicijnen kunnen ook bijdragen aan droge ogen; antidepressiva, anticonceptie, antihistaminica en bloeddrukmedicatie kunnen allemaal droge ogen verergeren.

Behandeling van het probleem van het droge-ogen-syndroom

Er bestaat een breed scala aan behandelingen voor droge ogen, en het gebruik ervan hangt af van de persistentie en ernst van de symptomen.[5] Voor de meeste mensen zullen vrij verkrijgbare oogdruppels die zijn geformuleerd om tranen te simuleren, droge ogen verlichten. Voor ernstigere gevallen of gevallen die worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening, kan uw oogarts andere behandelingen voorstellen.

Als kunstmatige tranen niet goed werken, kan uw oogarts een cholinerge medicijn voorschrijven, dat de natuurlijke tranenproductie verhoogt. Receptdruppels en zalven worden soms geprobeerd om de ontsteking van de oogleden te verminderen, maar deze kunnen voorkomen dat klieren de olie aanmaken die de smering verhoogt en helpt de verdamping van uw tranen te voorkomen.

Als uw ernstige symptomen van droge ogen niet lijken te reageren op andere behandelingen, is een ander alternatief autologe bloedserumdruppels. Deze oogdruppels worden gemaakt door de rode bloedcellen uit uw bloed te verwijderen en deze te mengen met de zoutoplossing om de samenstelling van uw tranen na te bootsen.

Soms werken medicijnen en oogdruppels gewoon niet, maar fysieke veranderingen aan delen van het oog die de hydratatie beheersen, zullen dat wel. Bij sommige patiënten kunnen de traankanalen die de tranen afvoeren ervoor zorgen dat ze te snel wegvloeien. In deze situaties kunnen artsen de kanalen afsluiten met een verwijderbaar siliconen apparaat, punctuele pluggen genaamd. Uw oogarts kan ook voorstellen om de kanalen permanent te sluiten met een procedure die thermische cauterisatie wordt genoemd.

Een andere fysieke techniek voor het verlichten van droge ogen is een procedure genaamd LipiFlow, die een zachte massage en een lichte behandeling aan het oog geeft om verstopte olieklieren te deblokkeren.

Zelfzorg om droge ogen te stoppen

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om het droge-ogen-syndroom te voorkomen, waarvan de meeste eenvoudigweg het opstellen van een routine omvatten.[6] Enkele van deze stappen zijn:

- Regelmatig knipperen bij het lezen van een tablet of telefoon of bij gebruik van een computer.

- Gehydrateerd blijven door veel water te drinken.

- Voeg een voedingssupplement toe, met name een supplement dat omega-3-vetzuren bevat.

- Zorg ervoor dat u buitenshuis een zonnebril draagt ter bescherming tegen wind en UV-straling.

Hoewel het even wennen kan zijn, is een vaak voorgeschreven preventieve stap het routinematig wassen van oogleden en ogen met de babyshampoo.

Het meest essentiële onderdeel van zelfzorg is weten wanneer u uw arts moet raadplegen. Hoewel de symptomen van het droge-ogen-syndroom duidelijk zijn, hebben ze een andere invloed op iedereen. Het is mogelijk dat een persoon met pijnlijke symptomen daadwerkelijk een mild geval van droge ogen heeft, terwijl een andere persoon zich misschien niet realiseert dat hij ernstige droge ogen heeft totdat een arts het herkent. Het is altijd een goed idee om jaarlijks een optometristbezoek te houden om uw zicht te behouden en het droge-ogen-syndroom te helpen voorkomen.

[1] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/symptoms-causes/syc-20371863\

[2] https://dryeyeandmgd.com/the-leading-causes-of-dry-eye-disease/

[3] https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/dry-eye?sso=y

[4] https://www.webmd.com/eye-health/dry-eye-screen-use#1

[5] https://www.healthline.com/health/dry-eye/treatments-for-chronic-dry-eye

[6] https://www.aurorahealthcare.org/patients-visitors/blog/8-things-you-can-do-to-avoid-dry-eye-syndrome

Cheap Dental Implants for SeniorsAffordable Dental Implants DentistsSingle Tooth Dental ImplantDental Implants for Seniors

Related Topics (Ads):

Cheap Dental Implants for SeniorsAffordable Dental Implants DentistsSingle Tooth Dental ImplantDental Implants for Seniors

Related Topics (Ads):

Did You Know That?

Give Us A Like On Facebook

You can use willow bark for pain relief instead of aspirin. The secret to pain relief may be in your backyard. For centuries, willow bark has been used as an alternative to aspirin. The active ingredient in the bark, salicyl, turns to salicylic acid and is more gentle on the stomach than over-the-counter aspirin. But before you throw out all of your aspirin, here’s 7 household aspirin uses you never knew about.

ADVERTISMENT

Alexander Pomroy

I’m obsessed with helping people find better deals and channel my obsession into new stories for Wealthy Netizen. When I’m not writing up new buying guides, I spend my time outdoors skiing or jogging or in the gym pumping iron.

Did You Know That?

Give Us A Like On Facebook

You can use willow bark for pain relief instead of aspirin. The secret to pain relief may be in your backyard. For centuries, willow bark has been used as an alternative to aspirin. The active ingredient in the bark, salicyl, turns to salicylic acid and is more gentle on the stomach than over-the-counter aspirin. But before you throw out all of your aspirin, here’s 7 household aspirin uses you never knew about.

De meest effectieve druppels voor droge ogenDe beste oogdruppels voor droge ogenRemedies voor droge ogenSymptomen van droge ogen en de behandeling met Xiidra

Related Topics (Ads):

De meest effectieve druppels voor droge ogenDe beste oogdruppels voor droge ogenRemedies voor droge ogenSymptomen van droge ogen en de behandeling met Xiidra

Related Topics (Ads):

© WealthyNetizen.com All Rights Reserved. About | Privacy Policy | Terms of Use | Contact | Site Map